Mag een werkgever mondkapjes verplichten of verbieden?

8 september 2020 in Nieuws

Over het nut van mondkapjes ter preventie van besmetting met COVID-19 is nog niet veel duidelijk. Ondertussen zijn mondkapjes op de werkvloer regelmatig onderwerp van gesprek en soms discussie. Sommige werknemers voelen zich veiliger met mondkapje, anderen willen er pertinent geen dragen.

Het Outbreak Management Team (OMT) – dat de overheid adviseert over de risico's en maatregelen rondom de corona-uitbraak – raadt alleen mondmaskers aan in situaties dat 1,5 meter afstand bewaren niet mogelijk is en waarbij het niet mogelijk is om zogenoemde triage toe te passen. Zoals bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Het OMT zegt hiermee niet dat mondmaskers effectief zijn. Er is een gebrek aan eenduidig bewijs van het effect van niet-medische adembescherming. 

Representativiteit en preventie door mondkapjes

In de praktijk leiden mondkapjes nogal eens tot discussie op de werkvloer. Sommige werkgevers willen niet dat werknemers op het werk een mondkapje dragen. Bijvoorbeeld omdat het niet representatief is of omdat de communicatie lastiger wordt.
Andere werkgevers willen juist dat werknemers altijd een mondkapje dragen op het werk, omdat ze er preventief alles aan willen doen om verspreiding van het coronavirus binnen het bedrijf te voorkomen. Of omdat andere maatregelen voor preventie niet mogelijk zijn.

Samen naar een oplossing zoeken over mondkapjes

De overheid heeft geen duidelijk standpunt over het verbieden of verplichten van mondkapjes op het werk. Het is daarom aan de rechter om daar uiteindelijk een oordeel over te geven. Werkgevers en werknemers doen er dan ook verstandig aan om met elkaar in gesprek te gaan en samen naar een oplossing te zoeken.

Bron: HR Rendement

 

Andere recente berichten

Image
Image
Image

Is uw organisatie HR Proof

Neem contact met ons op