Medewerkers vinden oprechte aandacht van hun manager belangrijker dan de financiële vergoeding die zij krijgen voor het werk dat ze doen. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Van Harte & Lingsma. Maar waar komt dat nou vandaan? En hoe kunnen medewerkers nou groeien door aandacht?
Waar het om gaat is dat medewerkers een gevoel van oprechte interesse willen ervaren en gezien willen worden. Een quote die wij bij Treams regelmatig gebruiken zegt eigenlijk al genoeg: “People will only work willingly when they experience a sincere and genuine interest in them and they get enabled to realise the best in themselves.” Als medewerkers oprechte aandacht en interesse ervaren, zullen zij meer bereid zijn om te werken en het beste uit zichzelf te kunnen halen. Dat geldt ook omgekeerd: als mensen niet gezien of gewaardeerd worden, zijn ze veel minder intrinsiek gedreven om hun best te doen en het beste uit zichzelf te halen.
Maar waarom is de aandacht voor medewerkers zoveel belangrijker geworden dan salaris?
Behoefte hebben aan aandacht is iets van alle tijden. Organisaties veranderen en er wordt ander werk gevraagd van mensen. Vroeger zei je manager wat je moest doen, en dat deed je. Mensen werkten vaak jarenlang voor hetzelfde bedrijf en gingen daarna met pensioen. Tegenwoordig is de wereld veel onvoorspelbaarder en moeten bedrijven zich organiseren op een manier dat ze mee kunnen bewegen. Je taken veranderen dus continu. Daarom gaat het veel meer over ‘wie ben jij als persoon’, ‘waar ben je goed in’, ‘wat zijn je talenten’ en ‘hoe kunnen we die talenten optimaal benutten?’. De focus ligt op krachten. En dat heeft continu aandacht en onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat het werk gedaan wordt.
Pro-actief en gelukkig
Het geven van aandacht levert veel op. Medewerkers die goed in hun vel zitten, gezien worden, kunnen zichzelf ontplooien en zijn dan automatisch gedreven om het beste uit zichzelf te halen. Wanneer medewerkers doen waar zij goed in zijn en wat zij leuk vinden, zijn ze ook ambassadeurs voor je merk en organisatie. Als mensen gelukkig zijn merk je dat meteen: ze hebben er zin in, zijn pro-actief, uiten hun nieuwsgierigheid en lachen regelmatig. Gelukkig maar, want wist je dat geluk besmettelijk is?
De ultieme balans
Tegenovergesteld merken klanten en collega’s het ook wanneer iemand niet lekker in zijn/haar vel zit. Het HappinessBureau ontwikkelde het P3F-model. Dit model bestaat uit drie componenten: purpose, flow en fun & friendship. Bij ‘Purpose’ is het belangrijk dat medewerkers weten waarvoor ze hun werk doen en geloven in de missie van het bedrijf waar ze voor werken. Er is ‘Flow’ wanneer ze gezien worden, continu in gesprek zijn, kunnen groeien en ontwikkelen. Het derde element ‘fun & friendship’ gaat over de sfeer en de omgeving op het werk. Deze drie elementen samen zorgen voor de ultieme balans. Door iedere dag voortgang te boeken en checkboxes af te vinken, vergroot je je gevoel van werkgeluk. En wat is er fijner dan dat dit succes gezien wordt?
Hoe kan het geven van aandacht het werkgeluk van jouw medewerkers vergroten?
Onze tip: spreek regelmatig met je medewerkers. Af en toe een compliment geven is niet genoeg. Plan iedere twee weken een gesprek van minimaal een kwartier. Vraag dan hoe het met de ander gaat, waar ze mee bezig zijn en wat er allemaal speelt. Toon oprechte interesse en luister naar wat je hoort. Stop met praten, laat je medewerker spreken. Als je echt luistert zul je meteen ook veel kansen oppakken die relevant kunnen zijn: over hoe het team beter kan samenwerken, hoe we de klant beter kunnen helpen of wat er nodig is om het gebouw of de omgeving beter te maken.
Helaas is het niet voor iedereen even makkelijk om tijd en prioriteit te geven aan al je medewerkers. Managers hebben vaak veel verschillende taken en verantwoordelijkheden. Heel plat gezegd houdt dat in dat ze verantwoording af moeten leggen aan het management dat boven hen staat, maar ook aan de medewerkers onder hen. Daarnaast is het niet voor iedereen even makkelijk om de discipline te behouden om iedere twee weken een goed gesprek te voeren. Er zijn managers die doen het van nature door de dag heen, maar er zijn ook managers die er echt even voor moeten gaan zitten. Er is dus ook niet één aanpak die werkt.
Om je op weg te helpen hebben we drie tips, die wellicht voor jou kunnen helpen:
1. Plannen: houd één keer in de twee weken een bila-dag. Op deze dag plan je al je 1-op-1 gesprekken.
2. Bellen: als manager heb je waarschijnlijk veel momenten dat je onderweg bent. Ideaal om de reistijd naar de klant te gebruiken om even met je medewerkers te bellen: ‘wat staat er vandaag op je planning?’ en ‘hoe gaat het met je?’.
3. Investeer in teamwork: ga bijvoorbeeld eens in de maand wat drinken samen, of doe één keer in de twee maanden een leuke activiteit waarin je een goed gesprek faciliteert. Bijvoorbeeld met onze feedback gespreksstarters.
Onthoud vooral: aandacht bestaat uit de momenten van mens tot mens. Iedereen doet dat op zijn eigen manier, maar zoek vooral naar momenten waarbij je even tijd en ruimte hebt en geef dat aan de ander. Wat je geeft, krijg je terug!
Door Iris Zonneveldt, XpertHR